12 Eylül 2015 Cumartesi

Sbide Antik Kenti -YUKARI ÇAĞLAR- Kitabı Çıktı

Kitap Kapağını Büyük Olar İzlemek için Tıkla>>>
   Sbide Antik Kenti -YUKARI ÇAĞLAR

Emekli Öğretmen Durmuş Ali Özbek tarafından 1991 yılından günümüze kadar yaptığı araştırma ve derlemelerinden oluşan kitap 592 sayfa olarak Eylül 2015 tarihinde Çimke Ofset ve Matbaacılık tarafından basılarak 11 Eylül 2015 günü teslimatı yapılmıştır. Aynı gün kitap yazarı tarafından Konya İl Kütüphanesine 7 adet kitap teslimatı yapılarak ve yurdun değişik kütüphanelerine gönderimi sağlanmıştır. Ayrıca Konya Valiliği Basın birimine Basın Kanunu gereğince 2 adet kitap teslimatı yapılmıştır.
          Sbide Antik Kenti -YUKARI ÇAĞLAR- Kitabı, 11 Eylül 2015 tarihinden itibaren okurlara ulaştırılmaya başlanmıştır. Kitap, döviz kurlarındaki artışın kağıt ve diğer basım araçlarına yansımasından dolayı maliyeti yükseltmiş, kitabın fiyatına etki yapmıştır.
   
         Not: Kitabın son hali ile elektronik olarak hazırlanıp okuyucuya ücret karşılığında ayrıca sunulacaktır.
     
        Sbide Antik Kenti -YUKARI ÇAĞLAR

Kitap Kapağını Büyük Olar İzlemek için Tıkla>>>


Kitap İsteme Adresi: 
Durmuş Ali ÖZBEK
Dumlupınar Mh. Şehitlik Cd.
Özdemir Sk. Özbek Apt.
No: 4/2 42070 Selçuklu – KONYA

 E-Posta İle İsteme Adresi:
durmusaliozbek@hotmail.com


 Telefonla İstek No:

0 535 544 97 67


TC ZİRAAT BANKASI (Konya-Binkonutlar Şubesi)
İBAN:          TR400001001916359102745011


KİTAP ALMAK İSTEYENLER
1. durmusaliozbek@hotmail.com adresime bir mail atınız ya da 0 535 544 97 67 telefon numaramdan bir mesajla, ister bizzat arayarak belirtiniz.
2. Kargo ücreti alıcıya aittir.
3. Bilgiler ulaşınca kitap hemen gönderilecektir.

*



Kitap Kapağını Büyük Olar İzlemek için Tıkla>>>


YORUMLAR

Veysel Tekeli01.11.2015 23:03

Kitabını aldım, ellerine sağlık.. Çok emeğin var. Ben köyümü çok seviyorum sanıyordum, benden daha çok sevenlerin olduğunu öğrendim. Merak etme üzülmedim bilakis sevindim. Kitabı getirmeyi unuttum, internetten okuma imkanı var mı? Selamlar. Sağlıcakla kal...

KEŞKE BÖYLE BİR KİTAP YÜZ YIL ÖNCE ÇIKSAYDI


Sayın Durmuş Ali Özbek  

Köyünüz, (köyümüz) hakkında yazdığınız 600 sayfalık kitabı aldım ve günlerce okudum. Benim çalışmalarıma da yer vermişiniz. Tekrar teşekkür ederim. Keşke böyle bir kitap yüz yıl önce çıksaydı diyorum.
Önce kitabın ismi;
“SBİDE ANTİK KENTİ”
İzvid-i Ulvi, Yukarı İzvit
Yukarı Çağlar
Başlık her şeyi, burada gelişen 2500 yıllık bir uygarlığı anlatıyor. Bölge hakkında yabancı yayınlar yok sayılır. Bölgeden çıkan ilk Türkçe yayını yapan 1970’li yıllarda Ermenek tarihini yazan değerli arkadaşım Ressam, öğretmen Halit Bardakçı’dır. Ancak onun çok gayret ve iyi niyetine rağmen daha pek çok yazılacak şeyler olduğunu düşünüyorum. Burada yöre hakkında çok detaylı bir tarih kitabı da öğretmen İzzet Aslan’ın yazdığı ve Silifke Belediyesi tarafından yayınlanan Silifke tarihidir. (1988, 326 s). Taşeli’ne gönül verenlerin mutlaka okuması gereken bir kitap, benim kütüphanemde var ve ondan pek çok şey öğrendim. Buradan kısa bir özet vermeğe çalışacağım.

İlk çağda Ermenek, Bozkır ve Hadim’in içinde yer aldığı bölge ISAURA olarak geçer, Isauralı’lar burada yaşadığı bilinen en eski, kendi dilleri, dinleri ve gelenekleri olan bir halktır. Ancak yazıları olmadığı için bu dil ve dinleri hakkında da bilgi yoktur.
Bu halkın bilinen en önemli yerleşme yeri ISAURA kentidir (Bozkır Zengibar Kalesi). Dünya bu ulusu Büyük İskender’in Anadolu’ya gelmesi sonucu tanımıştır. Bölge Büyük İskender’den sonra Makedonya asıllı SELEFKOS Krallığı tarafından yönetilmiş, bölgeye Grek dili ve kültürü yayılmıştır. Silifke bu krallık tarafından Kral Selefkos adına kurulmuştur. M.Ö 1. yüzyılda yerel krallıklar tarafından yönetilmiş, tüm Anadolu ve Isauria bölgesi M.S. 1 yüzyılda Roma yönetimine girmiştir. Başta Ermenek İmparator August’un torunu ya da yeğeni GERMANIUS tarafından kurulmuş ve onun adı verilmiştir. SBIDE ve dekapolis (onkent) olarak adlandırılan kentler bu dönemde kurulmuş ve çok gelişme göstermiştir.

Roma yönetimi 4. yüzyılda Hıristiyanlığı kabul etmiş bölge halkı da buna uymuştur. Örnek olarak 5. yüzyılda bölgeden İmparatorluğun başına geçen Zenon, Hıristiyandır, Grekçe konuşur ama ISAURIALIDIR. Durum 1098 yılına 1. Haçlı Seferlerine kadar devam eder, Haçlılar bu tarihte büyük bir mağlubiyete uğrarlar ama bölgenin yönetimini Kilikya’da (Tarsus, Adana) kurulan Ermeni Krallığına bırakırlar. Bu dönemde bölge Hıristiyandır, çok az Ermeni yaşamıştır, ama halkIsauria’lıdır.

13. yüzyıl ortalarında bölge Selçuklular tarafından fetih edilir ve bölge İslam dini ile tanışır. Selçuklu’dan sonra bölge Müslüman Karamanoğulları tarafından yönetilir. Ama Isauralılar buradadır bir yere gitmemişlerdir, yeni gelenler vardır. Karamanoğlu’nun gelişi bir aşıdır. Bölge Türk ve Müslüman olmuştur, ama Isauria kimliği de tamamen ortadan kalkmamıştır. Bölge Karamanoğulları döneminde büyük gelişme göstermiştir.

Kitabın 60. sayfasında Ramazan Bahar’ın teyzesine sorarlar senin köyün ismi ne niye? Cevabı çok net çarpıcıdır. Benim köyüm NAVAĞI (Isauria nın başka bir söylenişi) Bu her şeyi burada 2500 yıldan bu yana sürekli bir yaşamı ve uygarlığı dile getirmektedir.
Bu açıdan inceleme yapılırsa sadece bu yöreye ait pek çok kelime, deyim, yemek ismi, gelenek ortaya çıkacağına inanıyorum.


Saygılarımla.

Mehmet Bildirici
Mühendis
Değerli dost Mehmet BİLDİRİCİ'ye anlatımı için teşekkür ediyorum. Bilmediğimiz onca şeyi anlatmış. Evet keşke böyle bir kitap yüz yıl önce yayınlansaydı. Yayınlansaydı da insanımızın bölgemizi tanıma şansı olsaydı. Bu arada kitaba emek veren Durmuş Ali Hocama da sonsuz teşekkür ediyorum tabi.

                  Hüseyin Bağcı26 Şubat 2015 10:48
                  Durmuş Ali hocam bir izvitli olarak bölgemize ve köyümüze verdiğiniz emeklerden dolayı teşekkür ederim.
  • SBİDE HAKKINDA BEKLENTİLERİM


    Sbide, Roma döneminde yaşanmış yaklaşık 400 kentten sadece birisidir. Burada bulunup yok edilen hamamlar, saraylar, diğerlerinde de hep vardır. Ermenek kenti de daima Sbide’nin önündedir.

    Sbide’yi öne çıkaran şahane ve mühendislik harikası su tünelleri olduğu görüşündeyim. Böyle mühendislik harikası yapı kesinlikle Konya, Karaman ve Ermenek’te yoktur. Antalya Patara antik kentinde vardır, yapılışı M.S. 1 yüzyıl, Silike Uzuncaburç’ta (Diocaesera), su uçurumlar içinde tünellerle getirilir, Burada Lamas (Limonlu) çayında Ura’ya gelen suyolunda şahane bir sukemeri vardır. Kitabesinden 3. Yüzyılda İmparator Septimus Severus tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır.

    Sbide su tünellerinin 2-3. yüzyıllarda inşa edildiğini kabul ediyorum. Ancak bulunan yazıt olmadığından bunu bilemiyoruz. Kesinlikle İmparator Zenon tarafından değil, Zenon Bizans’ın bütün hazinesini getirse bile böyle dev bir projeyi gerçekleştiremez. Ekipman, eleman gerektirir, Bizans’ın o günkü durumu buna uygun değildir. Zenon bazı kiliseler yaptırmış olabilir.

    Bunları kazılar ve kazılarda ortaya çıkacak yazıtlar ortaya çıkaracaktır.

    Üzücü bir olay Hayri Tekeli’nin 1986 yılında fotoğrafını çektiği ve muhtemelen hamam olabilecek yapı yıkılıp üzerine ev yapılması, muhtar kim ise görevini yapmamıştır.

    Camiin dinamitle yıktırılıp yeni cami yapılması tehlikesi atlatılmıştır, sevindirici, zira burası Bizans ve Karamanoğlu döneminde yaşanılan yerdir. Tüm evler Roma (Bizans) temelleri üzerinedir.

    1992 yılında SİT alanı ilan edilmiştir. Sevindirici, kim sebep olmuş ise 2015 yılında kazılar başlamıştır, ne kadar sevindirici…

    Ama yeterli bulmuyorum, arkeologlar yanında çevredeki üniversitelerin inşaat mühendisleri, su mühendislerinde burada çalışma yapması işin gereğidir. Buradan öğrenilecek çok şey vardır. Üniversitelerin inşaat bölümleri öğrencilerini mutlaka buraya getirip göstermelidir.

    Bu arada duyarlı muhtarlara da çok iş düşmektedir. Temel kazılarından ortaya çıkacak yazıtları müzelere vermeleri gerekir.

    SULU İN başlı başına bir değer, çok eski mağara dönemine bilinmeyen dönemlere bizi götürebilir.  Sbide’nin tarihini çok eskilere gidebilir. ÇOK ÖNEMLİ BİR KÜLTÜR VARLIĞI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM..

    Tabii İzvit’e sahiplenecek Durmuş Ali Özbek’ler bunları toplayıcı bağlayıcı olacaktır. Bir arkeolog birkaç ay çalışır işi biter gider. Bunlara sahiplenecek Durmuş Ali ve yeni Durmuş Aliler olacaktır.

    İşin başında olduğumuzu düşünüyor, Durmuş Ali Özbek’i bu çalışmalarından dolayı tekrar kutluyor, Durmuş Ali Özbek’ler hep olsun diyorum.

    Bende İzvit’yim diyorum.



    Saygılarımla.

    Mehmet BİKDİRİCİ
    Mühendis
  •                Alakise Haber AH Emeğine, Ellerine sağlık.
                    Beğenmekten Vazgeç · Yanıtla · 1 · 12 Eylül, 19:26
  • Ramazan Bahar Hayırlı olsun. Eline ve emeğine sağlık. Köyümüzün geçmişine ışık tutan güzel bir eser oldu. Tüm hemşehrilerimizin evinde bulunması gereken kaynak bir eser.
  • Nizamettin Doğan Bu esere nasıl ulaşabiliriz
  • Şerafettin GÜÇ:Bu konuyu en kısa zamanda, havaların müsait olduğu an bizzat gelip görüntülemek istiyorum. Daha önceki yıllarda gezmiştim. İnş. Sizinle gezeriz. Slmlar.
  • Halil Ibrahim Tebrik ediyorum hayırlı olsun.
  • Serifenaz Bulduk Hayırlı olsun hocam emegine saglık
  • Niyazi Serci Böyle bir eseri derlediğin için ve bizlere memleketimizin, önemli yerlerini tanıtma cüretini gösterdiğin için sana sonsuz teşekkür ediyorum. Gerçek memleket aşkı budur. Burdan tüm hemşerilerime diyorum ki herkesin evinde bulunması gereken güzel bir eser. Yüreğine ve emeğine sağlık Allah yolunu açık etsin.

  • Ramazan Bahar
    5 Kasım, 10:55KonyaDüzenlendiDün, Emekli Öğretmenlerimizden Durmuş Ali ÖZBEK, işyerimi teşrif edip hazırladığı "Sbide Antik Kenti, İzvid-i Ulvi-Yukarı Çağlar" isimli kitabını getirdi.Yukarı Çağlarda yaşayan, Yukarı Çağlar'a uğrayan ya da Yukarı Çağlar'ı merak eden herkeste bulunması gereken bir kitap. Yukarı Çağlar'ı her yönüyle anlatmış Durmuş Ali Hocam. Tabi onca yıllık bir emek. Birçok konuda benim de katkımın olduğu 592 sayfalık bu kitabı temin etmek için durmuşaliozbek@hotmail.com adresine mail atmanız ya da 05355449767 numaralı telefonunu aramanız yeterlidir.
  • Burcu Bahar

  • Çok güzel olmuş. Emeğinize sağlık. Tebrik ederim.

SBİDE ANTİK KENTİ

Ermenek Haber | 14:07 | 0 yorum
Sbide Antik Kenti’ni  İnternetten tanıdığımız İZVİTLİM yazmış.

Günümüzdeki adı ileYukarı Çağlar köyü eskilerin deyimi ile İzvid-i  Ûlvî –Yukarı İzvit’i  her yönü ile anlatan bir kitap, yayınlandı, SBİDE ANTİK KENTİ.14,5 X 21,5 ebadında adına yakışır görsellerle bezenmiş, kroma lüks kâğıda basımı yapılmış güzel bir kapak, iç baskı temiz, kitap kâğıdına basılmış  592 sayfadan ibaret, 500 adet bastırılmış, sadece baskı giderlerini karşılamak adına meraklılar ve ilgili kişiler alabilsin diye 40,00 TL’ye satışa sunuluyor. İşi uygulayan ve bilen biri olarak şunu okuyucularla paylaşmalıyım:  Aslında baskısı az tutulan bu tür kitapların normal fiyatı 120,00 -130,00 TL arasında olması gerekir. Bu fiyatlar bile az baskıda yazarın emeğini karşılamaz. Ama amatör ruhlu öğretmenlerin ve amatör yazarların böyle cesur girişimleri olabiliyor. Onların yaptıkları, sadece emeklerinden    maaşlarından özveri ile kısıntı yaptıkları fedakârca bir davranış örneğidir.  Bizler de bu ve benzeri kitaplardan birer tane alarak hem yöremizi tanıma hem de gelecek araştırmacıları destekleme adına iyi olacağını düşünüyorum.
 SBİDE ANTİİK KENT’in yazarı Emekli Öğretmen Durmuş Ali ÖZBEK, daha internetin yaygınlaşmadığı dönemlerde “İzvitlim” internet sitesini yayına sokan ve Taşeli Yöresi görselleri ile bizlere sıla özlemi gideren bir hemşehrimizdir. Daha sonra arkadaşları ile “ermenek haber “ şimdilerde de “medya ermenek” internet sitesinde yöresel yayın yapan bir arkadaşımızdır. En hızlı ermenek haberlerini onun sitesinde okuduk ve gördük. Uzun bir çalışmasının ve birikiminin sonucunda, internet araştırmacılığını da bununu üzerine koyarsak, köyü Yukarı Çağlar( Yukarı İzvit’ )’in geçmişten günümüze, anılar ve belgesellerle desteklenen bu kitabı  yazmış.
Kitapta öne çıkan Yukarı Çağlar’da bir antik kentin varlığı ve bunun uzun görsellerle, belgelerle desteklenerek anlatılması çabası var. Çabası var dedim, çünkü herkes bu ülkede yaşam derdinde, geçim derdinde, ekmek derdinde. Bir köyde ya da bir kentte eski uygarlıklarla ilgili önemli bir bulgunun varlığı, çevre halkına ve yönetim kademesinde bulunan insanlarımıza çok fazla bir heyecan vermediği gibi, ilgi alanlarına da girmiyor. Kitaba şöyle bir baktığımızda eski kaymakamlardan sonradan vali ve profesör olan Bahattin Güney’in yoğun emek vererek yaptırdığı ermenek ve köyleri ile ilgili  bir envanter çalışması ile Sbide Antik Kenti’ne karşı duyarlılık gösteren bir Belediye Başkanı rahmetli Halil AKBULUT var. Günümüzde ise kitapta Ermenek Kaymakamı Sayın Eyyüp GÜNGÖR ile Güneyyurt Belediye Başkanımız Sayın Celil YAĞIZ’ı görüyoruz. Onların da kendi çaplarında Yukarı Çağlar’a ve antik bir kent olan SBİDE’ye katkıları olduğunu anlıyoruz.
Kitap altı bölümden oluşuyor, birinci bölümde Yukarı Çağlar’ın yeri ve konumu, adının nereden geldiği,
İkinci bölümde, Karamanoğulları Beyliği öncesi dönem, Roma ve Bizans dönemleri ve bu dönemde öne çıkan “Antik Sbide Kenti “’ne görsellerle ve belgelerle vurgu yapılarak tarihi önemi üzerinde durulmuş.
Üçüncü bölümde ise Yukarı Çağlar’da Karamanoğulları Beyliği dönemindeki tarihi yapılar, özellikle 1350 yıllarında yapıldığı sanılan Karamanoğulları Camisi ve diğerleri fotoğraflar ile anlatılmaya özen gösterilmiştir.
Dördüncü bölümde, ulaşılan belgelerde Yukarı Çağlar çeşitli yönleriyle anlatılmış,
Beşinci bölümde 1844-185 yıllarında tutulan temettüat  defterinde Yukarı Çağlar, o dönem köy, 89 hane imiş. Temettüat kayıtları köyün geçim kaynakları hakkında bize ilginç bilgiler veriyor.
Altıncı bölümde, Yukarı Çağların etnografyası başlığı altında köyün köklü aileleri, yönetimi, eğitimi, geçim kaynakları vs. uzun uzun anlatılıyor.
Sonuç olarak bir köy kitabı olsa da zaman içinde yaşanmış olaylar, belgeler, yönetim, inanç dünyamız,  eğitim öğretim, ekonomik, toplumsal faaliyetler hakkında günümüz insanlarını bilgilendirdiği gibi diğer araştırmacı yazarlara da ip ucu verecek nitelikte bir başvuru kaynağıdır. Yazar Durmuş Ali Özbek’i köyüne ve yöremize böyle bir eser kazandırdığı için tebrik ederiz.10.11.2015. Hasan ŞİMŞEK



Tel: 0535 544 97 67
Category

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder